- مازندران - گامی برای مقابله با سرقت ادبی در رسانه‌های مازندران

گامی برای مقابله با سرقت ادبی در رسانه‌های مازندران

تاریخ 27 بهمن 1398 ساعت 16:59:01
منبع: واژه روز
کد خبر: 000394
سرقت ادبی به عنوان سوءرفتاری فرهنگی هنوز توسط برخی اصحاب رسانه در تولید اثارشان انجام می‌شود و حتی افرادی با همین آثار در جشنواره‌های مطبوعات شرکت می‌کنند تا با رتبه‌های کاذب برای خود اعتبار و رزومه کسب کنند. جشنواره رسانه‌ای ابوذر مازندران با راستی‌آزمایی آثار برگزیده اقدام قابل توجهی برای مقابله با این سوءرفتار فرهنگی انجام داد.
گامی برای مقابله با سرقت ادبی در رسانه‌های مازندران

واژه روز - اشکان جهان آرای : مراسم اختتامیه نخستین جشنواره رسانه‌ای ابوذر مازندران برگزار شد و برگزیدگان این جشنواره نیز معرفی شدند. جشنواره‌ای که یک موضوع مهم در جریان برگزاری آن رخ داد. مسأله‌ای آسیب‌گونه که تا زمان برپایی اختتامیه به نوعی پنهان ماند و دیروز رئیس بسیج رسانه مازندران آن‌ را در گفت‌وگو با سایت «بلاغ» عنوان کرد.

سرقت ادبی که طی سال‌های اخیر بارها و بارها در برخی رسانه‌ها از جمله رسانه‌های مازندران دیده شده، این بار سر از یک جشنواره رسانه‌ای در آورد و آثاری به دبیرخانه فرستاده شد که متعلق به فرستنده‌های آثار نبود.

ماجرا از این قرار است که پس از داوری آثار و معرفی برگزیده‌ها، ستاد برگزاری جشنواره اقدام به رساتی‌آزمایی آثار انتخاب شده توسط داوران می‌کند و متوجه می‌شود که برخی از آثار کپی شده از آثار فعالان رسانه‌ای دیگر است و بدون این که حق معنوی صاحب اثر اصلی رعایت شود، به عنوان یک اثر رسانه‌ای به دبیرخانه جشنواره فرستاده شد.
به گفته «عبدالمهدی حق‌شناس» رئیس بسیج رسانه مازندران آثار برگزیده در دو دوره داوری انتخاب شدند. دلیل‌اش هم تخلف برخی رسانه‌ای‌های مازندران بود. برای داوری این آثار پنج داور از مشهد انتخاب شدند و پس از بازبینی آثار بخش‌های مختلف، برگزیدگان را معرفی کردند. با معرفی شدن برگزیدگان به دبیرخانه، عوامل جشنواره در اقدامی قابل توجه و تقدیر، اقدام به راستی‌آزمایی آثار می‌کنند و متوجه می‌شوند که برخی آثار کپی بوده و با زیر پا گذاشتن اصول اخلاقی و حرفه‌ای منتشر شده و به دبیرخانه جشنواره نیز فرستاده شد.
حق‌شناس می‌گوید پس از محرز شدن کپی بودن برخی از آثار برگزیده جشنواره، تصمیم بر این شد تا داوری یک بار دیگر و پس از حذف آثار کپی شده انجام شود. این بار داورانی از تهران برای بررسی آثار انتخاب شدند و آثار یک بار دیگر مورد داوری قرار گرفت تا در نهایت برگزیدگان نهایی جشنواره معرفی شوند.

اقدام برگزارکنندگان این جشنواره در راستی‌آزمایی آثار برگزیده قابل تقدیر است. اما یک نکته آزاردهنده در این بین وجود دارد و آن هم این که سرقت ادبی در رسانه‌های ما به امری عادی تبدیل شده و برخی فعالان رسانه‌ای حتی آثاری که با این روش تولید می‌کنند را شایسته شرکت در یک جشنواره می‌دانند.

البته این موضوع پیشتر نیز در مازندران دیده شد. پارسال پس از برگزاری هفتمین جشنواره مطبوعات، خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری مازندران و معرفی برگزیدگان، مشخص شد که یکی از برگزیدگان جشنواره که رتبه اول را نیز به دست آورده بود، با اثر شخصی دیگر در جشنواره ثبت‌نام کرد. در واقع رسانه به واسطه این که اثر را منتشر کرده، پس از قطع همکاری صاحب اثر بدون این که به او اطلاع دهد، اثر را با نام یکی دیگر از کارکنان به جشنواره فرستاد و اثر نیز رتبه اول جشنواره را کسب کرد.

اقدام خوب برگزارکنندگان نخستین جشنواره رسانه‌ای ابوذر در راستی‌آزمایی آثار برگزیده می‌تواند آغازی برای جدی گرفتن این روند در سایر جشنواره‌های مطبوعات استان باشد. با این کار شاید ماجرای سرقت ادبی در رسانه‌ها به طور کامل از بین نرود، اما احتمالا افرادی که دست به تولید اثر با استفاده از مطالب کپی شده می‌زنند دست‌شان برای فرستادن این آثار به جشنواره‌ها بلرزد.

Bookmark and Share
نظر شما
پاسخ به:

Your Name Description

Your Email Description

Your Website Description

Your Comment Description

 

Parent Comment Description

وارد نمودن نامو ایمیل اختیاری می‌باشد.
آخرین مطالب
پوستر
عضویت در خبرنامه
logo-samandehi
سامانه جامع رسانه ها